Perquè Manresa

Manresa i el bàsquet femení, un vincle de 90 anys

Des d’aquest setembre del 2021 i fins el juny del 2022, Manresa entoma la Capitalitat del Bàsquet Femení, concedida per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i amb el suport de l’ajuntament. Durant aquests mesos la ciutat acollirà tot un ampli i variat programa centrat amb el protagonisme de la dona en el nostre esport. L’elecció de Manresa és escaient per molts motius i un d’ells és el lligam que la ciutat ha tingut amb el bàsquet femení des de fa moltes dècades.

El primer partit de bàsquet femení a Manresa va tenir lloc a l’antic camp de futbol del Pujolet, el 25 de març del 1931 en una exhibició de dos equips del Club Femení d’Esports de Barcelona. Només uns mesos després va començar les seves activitats la versió local, el Club Femení d’Esports de Manresa. Després de la Guerra Civil, el 1942 es va constituir la secció de bàsquet femenina del Centre d’Esports Manresa. Tant a nivell escolar com en clubs, en les següents dècades les dones i noies van continuar jugant i l’equip femení del Centre d’Esports va dur les seves activitats al primer pavelló del Congost, entre el 1968 i 1971. A partir d’aqui es va constituir el Bàsquet Femení Manresa amb la gran tasca directiva de Maria Ciuraneta, una de les jugadores d’aquell equip del 1942. L’equip va pujar dues vegades a la Segona Divisió, els anys 1975 i 1982.

A les escoles manresanes el bàsquet femení tenia activitat i va destacar la portada a terme a la Badia-Solé amb Francesc de Puig com entrenador i capdavanter, amb sengles campionats d’Espanya infantil (1982) i juvenil (1983). Era una generació liderada per Nina Pont que es convertiria poc després en la primera basquetbolista de l’estat en fitxar per un equip d’Estats Units. l’universitat d’Old Dominion. El 1983, el BF Femení i el GE Badia Solé es van fusionar i el nou club, el Sant Francesc, pujaria en només tres anys a la divisió d’honor. Durant sis temporades (del 1986 al 1992), Manresa va tenir equip a la Primera Divisió Femenina amb els patrocinis de Font Vella i Pryca. Cal destacar dos subcampionats de Lliga Catalana (1987, 1990) i un cinquè lloc a la lliga estatal (1991).

En els darrers anys, el bàsquet femení ha revifat amb força a la ciutat que sempre ha aportat jugadores de qualitat com Jael Freixanet, tres vegades campiona d’Europa amb les seleccions estatals de base i campiona de lliga espanyola el 2015 amb l’Spar City Lift Girona. El Bàsquet Joviat ha competit en les últimes temporades a la Copa Catalunya i enguany dona pas al Manresa Club Bàsquet Femení, un projecte que mira al futur amb molta ambició.